Home »

 
 

Over Groningen in Opstand

 

Groningen in Opstand is het eerste en grootste Groninger burgerinitiatief ooit dat zich inzet voor welzijn, veiligheid en werkgelegenheid in de provincie Groningen. Wij zijn geen actiegroep of organisatie, maar een faciliterend platform voor iedereen die in opstand komt tegen onrecht en misstanden in onze provincie. Groningen in Opstand is een initiatief zonder politieke kleur of commercieel belang en distantieert zich uitdrukkelijk van racisme, agressie, geweld en vernielingen. Lees meer in onze disclaimer. Wij zetten ons in voor het welbevinden van alle Groningers.

Ben jij net als het team van Groningen in Opstand begaan met de provincie en haar inwoners? Laat Groningen dan niet zakken en kom in opstand voor de toekomst van Stad en provincie. Wil je een actie organiseren? Wij helpen graag en ondersteunen je actie met vlaggen, posters en een hoop publiciteit. Wil je iets onder de aandacht brengen? Stuur een artikel in voor de webpagina. Dit mag uiteraard anoniem. Wij bieden een podium voor alle problematiek op het gebied van welzijn, veiligheid en werkgelegenheid in Groningen: van gaswinning en geschillen met gemeente of corporaties tot het verdwijnen van arbeidsplaatsen of een pinautomaat uit een dorp. Neem contact met ons op.

Het grootste Groninger burgerinitiatief ooit

Groningen in Opstand is op 30 december 2013 opgericht als Facebookgroep tegen de sluiting van aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl. Het was Bram Reinders uit Farmsum die met één druk op de knop het startsein gaf. Rob en Bert van Vondel stelden niet veel later belangeloos het auteursrechtelijk beschermde Groninger beeldmerk Popko ter beschikking als officieel boegbeeld en ontwikkelden onbezoldigd een logo, huisstijl, slogan, webpagina, social media strategie, tientallen posters, artikelen, columns, speeches, persberichten en enkele ludieke PR-stunts. Door massale steun binnen en buiten de provinciegrenzen groeide het initiatief in recordtijd uit tot grootste Groninger burgerinitiatief ooit. Het platform werd door honderdduizenden per week gevolgd en er ontstonden soortgelijke Facebookpagina’s in andere provincies.

“Groningen springt er gunstig uit, waarschijnlijk omdat daar echt opstandigheid ís, tegen een grote bedrijfssluiting en tegen schadelijke gasboringen. Opvallend afwezig: nare xenofobe opmerkingen. Opvallend afwezig ook: verwijzingen naar 7 maart. Men trekt daar duidelijk een eigen plan.” – Doorbraak.eu

Groningen in Opstand bracht niet alleen het faillissement van Aldel in de publiciteit, maar zorgde er ook voor dat de gaswinning op de voorpagina van alle nationale kranten verscheen en lange tijd onderwerp was van spraakmakende televisie- en radioprogramma’s. Meer dan drie maanden lang stonden de Groningers bijna dagelijks in het nieuws. Dankzij hun inzet werd de gaswinning een agendapunt van politiek Den Haag en snelden politieke kopstukken als Henk Kamp, Diederik Samsom, Alexander Pechtold en staatssecretaris Jetta Klijnsma in verkiezingstijd naar Groningen. Het achtuurjournaal en PowNews lieten zien hoe zij allen met lawaaierige protestacties van opstandige Groningers werden onthaald. De NOS portretteerde de lange files tijdens het volksdebat in Zuidbroek, alsook de langzaam-aan-acties die het verkeer op de A7 richting het Julianaplein, in Delfzijl en bij de grensovergang in Bad Nieuweschans op 7 maart 2014 flink deden vertragen en zelfs even stil legden. En hoewel de laatstgenoemde actie werd toegespeeld aan Jerry Agema, als onderdeel van een landelijke truckersactie, waren het de opstandige Groningers die al sinds december 2013 de kar trokken.

Na drie maanden was het doel van Groningen in Opstand bereikt. Na meer dan 1000 uur werk was er aandacht voor de problematiek in Groningen in zowel binnen- als buitenland. Diverse belangenorganisaties en actiegroepen zoals de Groninger Bodem Beweging kregen eindelijk een podium en Groningen telde weer mee.

“Hier lijkt iets te gebeuren waar GBB, Schokkend Groningen en Loeske vergeefs naar zochten.” – Henk Binnendijk

Zoals vooraf besproken werden de campagneactiviteiten rondom Groningen in Opstand op 21 maart 2014 stopgezet. De Facebookpagina stopte in juni 2014. Na de zomervakantie werd de naam Groningers in Opstand veranderd in Groningen in Opstand. Op 30 december 2014 heropende Bram Reinders de eerder dit jaar gesloten Facebookpagina. Met dit initiatief heeft Groningen in Opstand, het platform, géén betrokkenheid meer.

Hoogtepunten

 • 30 december 2013: Oprichting Facebookpagina
 • 31 december 2013: 10.000 likes
 • 2 januari 2014: Eerste protestactie Provinciehuis
 • 3 januari 2014: Demonstratie sluiting Aldel
 • 13 januari 2014: 25.000 likes
 • 15 januari 2014: Lawaaiprotest Diederik Samsom
 • 18 januari 2014: Langzaamaanactie Zuidbroek
 • 30 januari 2014: Ontwikkeling eigen actievlag
 • 6 februari 2014: Protestmars door stad Groningen
 • 12 februari 2014: Protest tegen massa-ontslag Oosterlengte
 • 17 februari 2014: Start campagne Blanco Stemmen
 • 4 maart 2014: Lancering digitale Stemwijzer
 • 7 maart 2014: Grensblokkade Bad Nieuweschans
 • 7 maart 2014: Langzaamaanactie Julianaplein
 • 7 maart 2014: Langzaamaanactie Delfzijl N33
 • 17 maart 2014: Lawaaiprotest Jetta Klijnsma
 • 6 mei 2014: Actie hoofdkantoor NAM
Share Button