Home » Werkgelegenheid » L’ histoire se repete / aaltied ‘t zulfde mit FNV

 
 

L’ histoire se repete / aaltied ‘t zulfde mit FNV

 

FNV-Fre-Meis

“Woar je zulf nait kommen wordt joe de kop nait wozzen”

Na de enorme kartonstakingen eind jaren ’70 van de vorige eeuw kwamen de Haagse regelneven en tantes met een oplossing om de hoge werkeloosheid in Oost-Groningen aan te pakken. De oplossing was de bouw van een moderne massiefkartonfabriek die de oude strokartonfabrieken uit de Pekela’s voor moesten gaan in de nieuwe koers. Begin ’80 was het dan zover; in Winschoten opende de ‘OKTO’ haar deuren.. maar niet voor lang. Ettelijke jaren later sloten de hekken zich al weer en hadden de werknemers het nakijken. Achteraf bleek het een geraffineerde Haagse truc te zijn, en dat in (verrassende?) coöperatie met de FNV.

Okto open

In nauwe samenwerking met twee kartongiganten (de Kappa en KNP) werd de ‘OKTO’ als proeffabriek opgezet en beiden hebben uitgebreid proeven kunnen doen met de supemoderne kartonmachine die toentertijd de modernste van Europa was. Uiteraard op kosten van de Nederlandse belastingbetaler! Nadat alle kinderziekten eruit gewerkt waren was het sprookje voorbij, de ‘markt’ bleek plotseling verzadigd en de fabriek moest dicht. De werknemers kwamen in actie, bezetten de fabriek, trokken naar Den Haag om hun rondje over het Malieveld te trekken en op de publieke tribune het politieke oordeel te horen vellen over hun fabriek.

FNV in actie

De FNV, die deed voor spek en bonen mee. Natuurlijk waren ze wel ‘bezorgd’ om de ‘Oktobanen’ maar ja, de fabriek was al bij de opbouw verdoemd en de FNV deed er verder niets mee. Jaap Wolters van de FNV wenste de werknemers in de kantine sterkte toe met het vinden van een nieuwe baan en er zou ‘gevochten’ worden voor een goede afvloeiingsregeling. Maar dáár waren de meningen verdeeld over en de glazen asbakken vlogen hem om de oren. En toen riep daar ineens één van hen, Johnny Többen, de naam van een markante Oost-Groninger actievoerder in die tijd: Fré Meis! Hoe snel politiek en vakbond collaboratief in actie kwamen was opmerkelijk, doodsbenauwd voor een man die écht een hart voor de werknemers had, maar… communist was! Die zelfde avond sprong Wim Kok, de toenmalige vakbondsleider, geraffineerd op de bres voor de Haagse regelneven en tantes, vuige woorden en velen trapten erin! ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid’, actie, dat verkondigde hij!

Okto dicht

Alles werd op een hoop geveegd, de mannen van de Okto, de dames van de Nijkans uit Nieuweschans, de PTT-ers.. alles moest optrekken naar de Stad, gratis vervoer, mee…  met bus, trein en tram op kosten van de FNV. En dat was niet alles.. op het station lagen de petjes, sjaaltjes, de spandoeken en slogans al klaar, en daar marcheerde de kudde naar de Oosterpoort voor het vervolg van een droevig FNV toneelstuk. Perfect geregisseerd door eigen bondspsychologen werd de opgewonden kudde monddood gemaakt door nepsprekers, nepartiesten, nepvertegenwoordigers en onder aanvoering van de nepherder Wim Kok marcheerde de massa mee door het centrum, spandoeken, vlaggen, petjes, sjaals en andere FNV prullaria met zich meezeulend. Bij het Provinciehuis aangekomen was Wim Kok hem al gepeerd de massa verbouwereerd, achter- en alleengelaten. Het vuur was uit de haard, de fabriek kon zonder noemenswaardig verzet dicht en 290 man verloren hun baan.

ALDEL open, FNV in actie

Jaren later.. de ALDEL, eigenlijk een herhaling van zetten, de geschiedenis herhaalt zich op een nagenoeg identieke manier. De vlam slaat in de pan als de sluiting van de ALDEL de facebookactie ‘Groningers in Opstand’ tot gevolg heeft. Er volgt een kettingreactie. Het is de FNV die op meesterlijke wijze de sentimenten bespeeld, zij trekken het initiatief naar zich toe, halen het beproefde actiescenario van de plank, hebben binnen 24 uur dag, plaats, tijd, en sprekers geregeld. Mutsjes. petjes, sjaaltjes, fluitjes, hesjes en spandoeken liggen al klaar en in Delfzijl steken ze voor de Opstandige Groningers hun verhaal af. Natuurlijk mag ALDEL niet dicht en maken ze zich hard voor deze arbeidsplaatsen. Onder aanvoering van de FNV marcheerde de massa mee door het centrum, spandoeken, vlaggen, petjes, sjaals en andere FNV prullaria met zich meezeulend. Bij het Gemeentehuis aangekomen bleef de massa verbouwereerd en alleen achter. De FNV zag mogelijkheden en organiseerde binnen 48 uur een opvolgende manifestatie ter meerdere eer en eigen glorie. Zij bepaalde opnieuw dag, plaats, tijd, motto, regelde sprekers en staken  in Zuidbroek voor de Opstandige Groningers hun verhaal af. Mutsjes. petjes, sjaaltjes, fluitjes, hesjes en spandoeken .. alles ligt al klaar. De massa mocht even marcheren, Het vuur was uit de haard, ALDEL kon zonder noemenswaardig verzet dicht en honderden Groningers verloren hun baan… daar bleef het dan bij!

ALDEL dicht

Als dan de mannen van ALDEL in wanhoop optrekken naar het Provinciehuis staan ze letterlijk en figuurlijk alleen voor de voordeur. Een door hen meegezeulde grote FNV-vlag is het enige wat er van die club aanwezig is. Geen gratis hesjes, mutsjes, fluitjes of andere prullaria. Via de achterdeur sluipen de Haagse regelneven en tantes het Provinciehuis binnen  om over hun werk, hun toekomst te praten. Met de WSW is het eender, grote woorden, mutsjes, hesjes, fluitjes, spandoeken en meer niet. Gratis vervoer voor de WSW-ers die een rondje willen lopen op het Malieveld en op de publieke tribune willen zitten om het politieke oordeel te horen vellen over hun arbeidsplaats.

Het slopen van de WSW.. waar is de FNV??

En nu. – 17 maart 2014 –  zit een van die Haagse regeltantes veilig achter gesloten Kanaalster deuren de zaligmakendheid te bepleiten van de bezuinigingen die duizenden Groningers op de rand van hun bestaan brengt. Keurig langs de achterdeur binnengeslopen en als het kan met stille trom vertrekkend. Geen FNV, geen oproep tot verzet, om te vechten voor werkgelegenheid en toekomst, geen gratis hesjes, mutsjes, fluitjes of andere prullaria

Het zijn de Groningers in Opstand ZELF die de trom roeren, massaal hun eigen vlaggen en vaandels meenemen, hun eigen toeters, bellen en fluiten laten horen, in Stadskanaal hun trommels slaan!

“Woar je zulf nait kommen wordt joe de kop nait wozzen”

Samen sterk voor Welzijn, Veiligheid, Werkgelegenheid en Toekomst van Groningen!

Share Button

Laat uw mening horen!

Reageer op de Facebookpagina of via Twitter.