Home » Soc. werkvoorziening » Het geluid van Groningen

 
 

Het geluid van Groningen

 

Jetta Klijnsma Stadskanaal WSW participatiewet

Afgelopen maandag de 17 maart was ik erbij, bij het Kabaal van Stadskanaal. Meer dan 80 andere Groningers in Opstand waren er ook, voor u en namens u en … kabaal is er geweest. Ook Jetta Klijnsma was er en zij niet alleen. Sommige politieke partijen lieten hun gezicht ook zien. De vakbonden, die zeggen de belangenbehartigers te zijn, dié waren de grote afwezigen. Vreemd eigenlijk, NU was er een bewindspersoon uit De Haag in het Groningse dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Nee.. men organiseert het liefst reisjes naar het Malieveld, zoals dinsdag de 18e, toen ging er bijvoorbeeld een bus met werknemers van de Zonnehuisgroep Noord naar Den Haag. Ik kreeg daar vandaag via Facebook een pm over, of ‘wij’ – ‘Groningers in Opstand’ – mensen en vlaggen konden leveren, de bus kwam niet vol…, tja! Stadskanaal is toch dichterbij. En wat wil men met een tochtje naar Den haag bereiken, dat je gehoord wordt?

Klijnsma was hier en werd vergezeld door de media, niet alleen de lokale maar ook de landelijke pers en dat is toch wat we willen bereiken? De burgers waarover beslist wordt konden nu zelf en rechtstreeks kenbaar maken hoe zij er over dachten, een enkeling niet al te genuanceerd. Er is méér gezegd én op een andere toon maar het zijn de emotionele uitschieters waar sommige media gebruik van maken. Waar de aandacht vooral op gericht moet worden en blijven is het Welzijn, de Veiligheid, de Werkgelegenheid en de Toekomst van Groningen. Alleen een niet aflatende druk zorgt ervoor dat Groningen en de hier spelende politiek blijvend op de nieuwsagenda staat en daarvoor hoef je niet helemaal naar Den Haag. Met ludieke acties zijn we de afgelopen maanden veel en vaak in het landelijke nieuws geweest en weten steeds meer Nederlanders van de problematiek die hier speelt. De beeldbuis brengt het hen om 6 uur bij de eetkamertafel. Acties als die van 7 maart op de A7 halen alle nieuwszenders, net als de symbolische bezettingen van enkele gaslocaties in het begin van dit jaar. Maar het heeft geen enkele zin om daar dan maar een vast ritueel van te maken. Er is geen toegevoegde waarde aan het structureel dichtzetten van de A7, deze week of volgende week..  of nu eens het 86e productieplatform van de NAM te bezetten.. het punt is al lang gemaakt!

In de afgelopen 10 weken is Groningen op een goede manier op de kaart gezet en de publieke opinie is op onze hand mag ik wel zeggen, men is ons – Groningers – over het algemeen goed gezind. Niet in het laatst heeft dat te maken met de wijze waarop wij – u en ik – naar buiten treden en dat is Gronings Nuchter. Ik heb het vanaf het begin benadrukt en daar sta ik nog steeds achter, Opstand met Verstand! Vernielingen en geweldpleging, daar sta ik niet achter, wil ik me ook niet toe laten verleiden, dit is Groningen! Geen brandstichtingen, vernielingen of beschadigingen van andermans eigendommen, daar bereik je uiteindelijk helemaal niets mee. Rede en overleg, en daarnaast: de pen is machtiger dan het zwaard. De afgelopen periode heeft de lokale, regionale en landelijke pers ruimschoots medewerking verleend. Lang niet alle interviews, reportages en opnamen zijn uitgezonden, maar zó werkt dat nou eenmaal.

Woensdag de 19e maart is het de dag van de Gemeenteraadsverkiezingen en we zijn al weken geleden benaderd door talloze nationale en ook internationale nieuwsagentschappen, Duitse, Oostenrijkse, Franse.. noem maar op. Zij hebben verslag gemaakt voor hun kijkers, lezers en luisteraars vanuit Loppersum. Als het aan de ‘Groningers in Opstand’ ligt zal het niet alleen vandaag maar ook morgen gaan over Welzijn, Veiligheid, Werkgelegenheid en Toekomst van onze mooie provincie! Ons geluid, het geluid van u en mij, de ‘Groningers in Opstand’ .. het Geluid van Groningen

Bram Reinders, initiatiefnemer ‘Groningers in Opstand’

Klik hier voor meer foto’s van het lawaaiprotest in Stadskanaal.

Share Button

Laat uw mening horen!

Reageer op de Facebookpagina of via Twitter.