Home » Columns » Grunnen… Kop der weer veur!

 
 

Grunnen… Kop der weer veur!

 

Basta

‘t Is weer genog west..  Kop der veur!

Groningen

Groningen, waar op 30 december één jaar geleden de vlam in de pan sloeg. De voorgenomen sluiting van de Aldel in Delfzijl was dé druppel die de emmer deed overlopen. Groningen, dat al jaren de klappen opgevangen heeft voor héél Nederland werd toen opnieuw én hard geraakt wat betreft de afbouw van arbeidsplaatsen. Groningen, het ‘wingewest’ zoals de Groninger activist en politicus Fré Meis het al aangaf. Groningen het Koeweit van Europa, onmetelijk en niet te becijferen rijk. Groningen, met zijn golvende koren- en koolzaadvelden, zijn prachtige en veelzijdige landschap. Groningen met zijn noeste & nuchtere inwoners, dat onder zijn vette en vruchtbare klei tot aan z’n voegen gevuld is met onschatbare bodemschatten. Groningen dat hier niet of nauwelijks de vruchten van plukt. Groningen dat gebukt gaat onder steeds verder afnemende werkgelegenheid. Groningen met dramatisch afnemende voorzieningen, Groningen met tanend welzijn in kwadraat, Groningen dat door gaswinning en bodemdaling een steeds onveiliger landsdeel dreigt te worden van het koninkrijk der Nederlanden. Nederland, een graaiend koninkrijk dat wel weet van nemen maar niet weet van geven!

Het is nu een jaar geleden dat de facebookactie van Bram Reinders uit Farmsum de Groninger onvrede een stem gaf. Tienduizenden staken hun duim op en vanuit het niets kwamen duizenden gebalde Groninger vuisten omhoog.. ‘Wie binnen der kloar mit’ was de boodschap. Honderdduizenden volgden de opstandige Groningers in Opstand op de voet. Wij, Groningers, vinden het namelijk genoeg, wij willen gegarandeerde werkgelegenheid, welzijn en veiligheid voor onszelf en onze kinderen, dat was én is de boodschap. Duizenden haakten in op Reinders zijn facebookactie van ‘Schokkend Groningen’ tot ‘Groninger Bodem Beweging’. Groningen liet zich horen en HOE! Binnen no-time lag Groningen in héél Nederland op elk zijn lippen. Men besefte plotsklaps dat Nederland, zijn economie, zijn welzijn én welvaart niets is ‘zonder Groningen’. Groningen dat zijn toekomende deel onvermoeibaar opeist! Groningen, toentertijd drie maanden lang in het nieuws en actief onder de Farmsummer Bram Reinders. Reinders stopte zijn facebookactie.. maar.. dat was en is niet het einde van de Groningers in Opstand!

Het is Groningen dat zich blijvend laat horen door middel van talloze personen, actiegroepen en belangenorganisaties, Groningen dat zich niet in slaap laat wiegen door vage beloftes of mooipraterij, Groningen dat volhardend, vasthoudend én koersvast is. Groningen dat zich blijvend verzet tegen uitbuiting, achterstelling en klinkklare roof van bodemschatten. De Winschoter politicus en activist Engel Modderman steekt nu zijn nek uit en komt op voor de Groningers die de wrange en niet te verteren negatieve wrange Haagse vruchten door de strot geduwd krijgen. Zijn vreedzame protest werd beloond met hardhandig treden en verblijf in politiecel. Desondanks laat Modderman zich niet uit het veld slaan en komt zaterdag 13 december 2014 in Winschoten weer in actie voor Groningen en de Groningers, tégen sociale en maatschappelijke afbraak. Wat doet U aanstaande zaterdag om 10.00 uur? Wat is uw toekomst waard, uw welzijn en de werkgelegenheid voor uzelf, uw kinderen en.. voor..

Groningen?

Wordt het een héte winter? Groningers opnieuw op de barricades? We zullen het zien en doen er verslag van! Kom allemaal, het is genoeg, Basta!

Zaterdag 13 december 2014, 10 uur, Winschoten

Basta

 

Share Button

Laat uw mening horen!

Reageer op de Facebookpagina of via Twitter.