Home » Werkgelegenheid » Grunneger Wichter op de barricades

 
 

Grunneger Wichter op de barricades

 

Actiegroep I&G

Vrijdag 7 maart laten zij hun spierballen zien; Gerda Huisman en Ingrid Oosterwold uit Delfzijl. Naar voorbeeld van de Franse vrijheidsstrijdster Jeanne d’Arc staan de beide rasechte Grunneger Wichter op de barricades. Tégen de afbraak van welzijn, veiligheid en werk en vòòr een goede toekomst in de provincie, want “Genog is Genog”, aldus Gerda en Ingrid. Het begon allemaal een week geleden, aan de stamtafel.“Nait soezen moar doun!” en zó gebeurde het ook, want “Grunnegers, dij loaten zug nait laanger op de kop schieten”.

Binnen no-time was de Facebookpagina van actiegroep I & G in de lucht. Alle Facebookvrienden werden aangeschreven en de reacties lieten niet op zich wachten. In het begin was het ‘even kieken wat of dat wel is’ maar toen kwam het los. De aanmeldingen om deel te nemen stromen binnen en op vrijdagmiddag zullen niet één, maar eerder twee of zelfs drie knooppunten in bezit genomen worden door opstandige Groningers. De Grunneger Wichter roepen alle Groningers uit Delfzijl en omgeving op om vrijdagmiddag te parkeren op de parkeerplaats aan de Damsterkade en zich om 2 uur te melden bij café ‘Stad en Lande’ aan de Oude Schans 36 in Delfzijl, het verzamelpunt. Van daaruit vertrekken de colonnes naar de uitgekozen locaties.  

“We willen er geen chaos van” zegt Gerda, “het is zaak om het een en ander wel voor te bereiden, maar dat is zó gebeurt”. Uit de losse pols schudt ze een trosje aandachtspunten op de bar. “Allereerst natuurlijk een Facebookpagina maken en dan er even voor gaan zitten wat je wilt gaan doen en hoe. Zo moet je een verkeersknooppunt of op- of afrit uitkiezen dat je wilt gaan bezetten. Dan vraag je de mensen om niet alleen met (vracht)auto’s te komen maar ook met andere vervoermiddelen, zoals bijvoorbeeld met tractoren, landbouwvoertuigen, caravans, aanhangers, etc. Spreek dan een verzamelpunt af waar vandaan je naar de (afzonderlijke) bezettingspunten vertrekt. Zorg voor spandoeken die je aan een viaduct kunt hangen, zorg voor plakband, touw, ty-ribs en natuurlijk Groninger (actie)vlaggen. Zorg ervoor dat je op elk punt een woordvoerder hebt die de eventuele pers te woord kan staan en eventueel tekst en uitleg kan geven aan automobilisten die door de actie de snelweg niet op kunnen. Zorg met acties met verstand, zorg dat de vluchtstroken te allen tijde beschikbaar zijn voor de hulpdiensten, hinder ze niet. Dat zijn tenslotte óók Groningers die hun werk doen.”

Of de Grunneger Wichter nog een laatste boodschap hebben?

“Ja.., kom allemaal naar Delfzijl vrijdagmiddag, twee uur op het verzamelpunt, laat je gezicht zien, veur Grunnen op de barricade! En anders, kom zelf in actie in je eigen plaats of stad. Nait baange wezen, wie kinnen het ook!”

Share Button

Laat uw mening horen!

Reageer op de Facebookpagina of via Twitter.