Home » Columns » “Als je niks doet gebeurt er ook nooit iets”

 
 

“Als je niks doet gebeurt er ook nooit iets”

 

 

Op de webpagina van het Fundament – http://onsfundament.nl/in-opstand-als-je-niks-doet-verandert-er-niks/ –  verscheen onlangs een artikel met daarin het verhaal van Bram Reinders, de initiatiefnemer van Groningers in Opstand. Hier het verhaal. 

Jij hebt Groningers in opstand een paar maanden geleden bedacht. Waarom?
Op 30 december hoorde ik dat een vriend zijn baan kwijt was. Aldel ging failliet. In een boze bui heb ik een Facebook-pagina aangemaakt. Dat maakte veel los. En het is makkelijk om op een duimpje te drukken op Facebook. Of om aan de keukentafel te praten over de problemen. Maar als je niks doet, verandert er ook niks. Voor Groningers is dat moeilijk. We zijn opgevoed met ‘niet lullen, maar doorgaan’. Maar als een Groninger eenmaal los komt…

Waarom komen Groningers nu los van die keukentafel?
Wat mensen dwars zit, is de werkgelegenheid en de aardbevingen. De onvrede speelt hier langer. Al die bedrijven die hier omvallen. Dat Aldel dicht moest, is een kletsverhaal. Het is een winstgevend bedrijf dat heel specialistisch aluminium maakt waar veel vraag naar is. Nu gaat de fabriek naar Portugal of Italië, dat zijn nu de lagelonenlanden. En dat er minder aardgas wordt gewonnen klopt ook niet. Ja in Loppersum, maar op andere plaatsen halen ze meer uit de grond.

Op 18 januari was er ook een langzaam-aan-actie in Groningen, die eindigde met een bijeenkomst in Zuidbroek. Hoe kijk je terug op die dag?
Met een dubbel gevoel. De rol van de vakbonden vind ik wat dubieus. Voor kaderleden en de werkvloer heb ik diep respect. Maar de top en Ton Heerts… Na zijn toespraak in Zuidbroek verdween hij direct naar zijn auto in plaats van met de mensen in de zaal te praten. Maar die bijna 4.000 mensen die daar waren, dat was geweldig.

En op 7 maart was het weer goed raak in Groningen. Hoe ging dat?
Dat was een groot succes. Twee dames uit Delfzijl zijn ermee begonnen, na de oproep van Jerry Agema. We hebben het helemaal zelf opgezet. Als gewone burger kun je dat ook. We hebben geen draaiboeken, niet veel middelen. Van Duitse kant kwam ook applaus. Die beginnen door te krijgen dat hun buren echt in de shit zitten. Ik woon in Farmsum en kijk zo op Duitsland. Ik zie daar de windmolens. De economie draait daar goed. Op zo’n korte afstand zulke grote verschillen, dat kan niet.

Wat is uiteindelijk het doel van Groningers in opstand?
Ons doel is dat er de eerst komende 10 jaar 1 miljard geïnvesteerd wordt in Groningen. Die 1,2 miljard is een sigarenpeuk uit eigen doos. Om de economie op gang te krijgen, werkgelegenheid te creëren en mensen veiligheid te geven is dat geld veel te weinig. Zeker als je ziet hoeveel ze hier uit de bodem halen. Groningers in opstand is een platform om mensen bewust te maken en ze te bewegen tot vreedzame acties.

In hoeverre heb jij iets gemerkt van extreemrechtse invloeden?
Daar heb ik zelf niks van gemerkt. Dat houd ik ook ver op afstand. Ik heb er een hekel aan om groepen mensen in een hokje te drukken. We hebben allemaal dezelfde problemen. Daarom heeft Groningers in opstand ook geen politieke kleur. Bovendien krijgen mensen in de gaten dat de PVV ook een luchtbel is die mensen naar de mond praat maar geen oplossingen biedt. Mensen staan hier schouder aan schouder. Eén van de sympathisanten met wie ik samenwerk, zei: ‘Ik ben nog één van de gelukkige Groningers met een vaste baan’. Zij komen op voor anderen die dat niet meer hebben. Daar ben ik heel trots op.

Share Button

Laat uw mening horen!

Reageer op de Facebookpagina of via Twitter.